Rezervația de Zimbri Slivuţ
Rezervaţia de zimbri din pădurea Slivuţ se află la 3 kilometri de Haţeg şi este cea mai veche din România. A fost înfiinţată în 1958, când au fost aduşi aici doi zimbri, din Polonia. Având o suprafață de 40 de ha, pădurea reprezintă un ecosistem natural, de stejari, care din păcate, au fost defrișați în mare parte datorită extinderii activităților agricole.
http://www.turismland.ro/rezervatia-de-zimbrii-slivut-hateg/
Locul fosilifer cu dinozauri Sânpetru
Este o rezervație naturală, de tip paleontologic, inclusă în Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”, cu o suprafață de 5,0 ha. Situată pe teritoriul satului Sânpetru comuna Sântămăria-Orlea, paleofauna reptiliană de la Sânpetru este reprezentată de specii de dinozauri, crocodili, broaște țestoase.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Locul_fosilifer_cu_dinozauri_S%C3%A2npetru
Paleofauna reptiliană Tuștea
Rezervația naturală, de tip paleontologic inclusă în Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului cu o suprafață de 0,5 ha, importantă datorită depozitelor continentale din Cretacicul Superior care aflorează aici și în care s-au găsit ouă, oase și embrioni de dinozauri.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Paleofauna_reptilian%C4%83_Tu%C8%99tea
Fânațele cu narcise Nucșoara
Rezervație naturală de tip botanic cu o suprafață de 20 ha, reprezentând vestigiul unei vechi asociații hidrofile unde apare planta endemică Peucedanum rochelianum. Aspectul peisagistic îl conferă prezența narciselor de culoare galbenă sau albă ce înfloresc în luna mai și la începutul lunii iunie.
http://ro.wikipedia.org/wiki/F%C3%A2na%C8%9Bele_cu_narcise_Nuc%C8%99oara
Calcarele de la Fața Fetii
Rezevația, cu o suprafață de 3,0 ha, aflată în custodia Direcției Silvice Deva prin Ocolul Silvic Retezat, adăpostește specii de plante de interes știintific excepțional, precum Centaurea retezatensi, Hepatica transsilvanica, Hepatica media, Leontopodium alpinum, Lilium jankae, Aconitum antihora.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Calcarele_de_la_Fa%C8%9Ba_Fetii
Mlaștina de la Peșteana
Cu o suprafață de 2 ha, rezervația se află pe teritoriul satului Peșteana, comuna Densuș, fiind una din cele mai sudice mlaștini oligotrofe din România, în flora căreia s-au identificat populații de Drosera rotundifolia (Roua cerului) - un adevărat relict glaciar.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Mla%C8%99tina_de_la_Pe%C8%99teana
Vârful Poieni
Pe stâncăriile dealului „Vârful Poieni” există o vegetație xerică (adaptată condițiilor de uscăciune), cu elemente floristice remarcabile. Specialiștii care au cercetat arealul (N. Boșcaiu et.al.) declarând că aici e singura stațiune certă din țară pentru specia Plantago holosteum.
http://ro.wikipedia.org/wiki/V%C3%A2rful_Poieni
Fânațele Pui
Rezervația naturală inclusă în Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului”, are o suprafață de 13,0 ha, și reprezintă o arie cu vegetația cu fragmentele unor moliniete relictare: Peucedano (rocheliani) – Molinietum, vegetație de la sfârșitul glaciațiunii cuaternare.
http://ro.wikipedia.org/wiki/F%C3%A2na%C8%9Bele_Pui